Szynka drobiowa domowa - przepis
PRZEKĄSKI

Domowa szynka drobiowa – Przepis

Domowa szynka drobiowa – Przepis

Przepis na pyszną, soczystą szynkę drobiową z piersi kurczaka, tworzoną we własnej kuchni bez użycia szynkowaru oraz bez dodatku konserwantów i innych szkodliwych substancji.

Domowa szynka drobiowa

Składniki:

  • 800g fileta z kurczaka
  • 16g peklosoli (2% wagi mięsa)
  • 2 ząbki czosnku
  • Płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Woda (20% wagi mięsa)
  • Mąka ziemniaczana (10% wagi mięsa)

Domowa szynka drobiowa

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach, do zmielonego mięsa dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, płaską łyżeczkę pieprzu oraz peklosól (Ja dodaję peklosól w ilości 2% ilości mięsa, czyli w tym przypadku na 800g mięsa dodaję 16g peklosoli)
  2. Zmielone mięso z czosnkiem, pieprzem oraz peklosolą dokładnie mieszamy, następnie odstawiamy do lodówki na 24h do zapeklowania
  3. Do zapeklowanego mięsa dodajemy łyżeczkę cukru pudru, szczyptę gałki muszkatołowej (gałka muszkatołowa jest bardzo intensywną przyprawą dlatego dodajemy jej niewiele) wodę w ilości 20% ilości mięsa (w tym przypadku 160g) oraz mąkę ziemniaczaną (10% ilości mięsa czyli 80g). wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy mięsnej.
  4. Uzyskaną masę mięsną przekładamy do osłonki foliowej, którą szczelnie związujemy po napełnieniu.
  5. Gotowy baton mięsny parzymy w garnku przez 90min w temperaturze 80-850C, następnie po wystudzeniu możemy się cieszyć smakiem pysznej domowej szynki drobiowej.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Szarlotka z bezą i kruszonką

Smażony ryż z jajkiem po chińsku

Pulpety w sosie koperkowym

SCHAB PO BAŁKAŃSKU

Summary
recipe image
Recipe Name
Domowa szynka drobiowa
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *