Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Bardzo sycąca i smaczna do tego prosta i szybka w wykonaniu – biała kiełbasa zapiekana w aksamitnym sosie chrzanowym. Przepis na potrawę, która zadowoli niejednego wielbiciela dań na bazie białej kiełbasy.
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki:
- Biała kiełbasa 6szt. około 700g
- 1 cebula
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 200ml śmietanki 30%
- 100ml wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie na patelni rozgrzewamy dwie-trzy łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Śmietankę 30% przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą.
- Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- W naczyniu żaroodpornym (naczynie o wymiarach 16x30cm) układamy białą kiełbasę, którą zalewamy przygotowanym sosem chrzanowym, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i pieczemy bez przykrycia przez około 25min.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Published On
Average Rating
2 Review(s) Based on
fajna propozycja