DANIA GŁÓWNE

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Bardzo sycąca i smaczna do tego prosta i szybka w wykonaniu – biała kiełbasa zapiekana w aksamitnym sosie chrzanowym. Przepis na potrawę, która zadowoli niejednego wielbiciela dań na bazie białej kiełbasy.  

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Składniki:

  • Biała kiełbasa 6szt. około 700g
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 200ml śmietanki 30%
  • 100ml wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, następnie na patelni rozgrzewamy dwie-trzy łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
  2. Śmietankę 30% przelewamy do miski, dolewamy 100ml wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, przelewamy na patelnię z zeszkloną cebulą.
  3. Do sosu dodajemy jeszcze po dwie łyżki kwaśnej śmietany 18% i tartego chrzanu, całość mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 5min, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  4. W naczyniu żaroodpornym (naczynie o wymiarach 16x30cm) układamy białą kiełbasę, którą zalewamy przygotowanym sosem chrzanowym, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i pieczemy bez przykrycia przez około 25min.  
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Placek po zbójnicku – przepis

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *