ŚNIADANIA

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią to kolejne bardzo proste włoskie danie a jakże smaczne i apetyczne, doskonałe na syte śniadanie, to też kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w codziennym jadłospisie.  

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Składniki dla (3-4 osób):

  • 5 jaj
  • 1 cukinia (około 350g)
  • 1 pomidor
  • 50g sera gouda
  • Oliwa
  • Sól
  • pieprz

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, następnie kroimy w ćwierć plasterki o grubości około 0,5 cm.

Podobnie postępujemy z pomidorem. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek,  wsypujemy pokrojone ćwierć plasterki cukinię wraz z  pomidorem i smażymy przez około 2-3 minuty.

  • Jajka wybijamy do salaterki, które dokładnie rozmącamy widelcem.
  • Do rozmąconych jajek dodajemy starty ser, oraz przesmażoną cukinię, i pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
  • Masę jajeczną przekładamy na patelnię, i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20min. jest to pierwszy sposób, drugim sposobem jest zapieczenie omletu, czyli frittaty w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 1700C przez około 35min.

Smacznego

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Placek po zbójnicku – przepis

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Zapiekane bagietki z awokado i łososiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *