ŚNIADANIA

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią to kolejne bardzo proste włoskie danie a jakże smaczne i apetyczne, doskonałe na syte śniadanie, to też kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w codziennym jadłospisie.  

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Składniki dla (3-4 osób):

  • 5 jaj
  • 1 cukinia (około 350g)
  • 1 pomidor
  • 50g sera gouda
  • Oliwa
  • Sól
  • pieprz

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, następnie kroimy w ćwierć plasterki o grubości około 0,5 cm.

Podobnie postępujemy z pomidorem. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek,  wsypujemy pokrojone ćwierć plasterki cukinię wraz z  pomidorem i smażymy przez około 2-3 minuty.

  • Jajka wybijamy do salaterki, które dokładnie rozmącamy widelcem.
  • Do rozmąconych jajek dodajemy starty ser, oraz przesmażoną cukinię, i pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
  • Masę jajeczną przekładamy na patelnię, i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20min. jest to pierwszy sposób, drugim sposobem jest zapieczenie omletu, czyli frittaty w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 1700C przez około 35min.

Smacznego

Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem

Placek po zbójnicku – przepis

Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl

Zapiekane bagietki z awokado i łososiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią
Published On

One comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *