Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią
Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią to kolejne bardzo proste włoskie danie a jakże smaczne i apetyczne, doskonałe na syte śniadanie, to też kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii w codziennym jadłospisie.
Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią
Składniki dla (3-4 osób):
- 5 jaj
- 1 cukinia (około 350g)
- 1 pomidor
- 50g sera gouda
- Oliwa
- Sól
- pieprz
Frittata – przepis na włoski omlet z cukinią
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy, następnie kroimy w ćwierć plasterki o grubości około 0,5 cm.
Podobnie postępujemy z pomidorem. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wsypujemy pokrojone ćwierć plasterki cukinię wraz z pomidorem i smażymy przez około 2-3 minuty.
- Jajka wybijamy do salaterki, które dokładnie rozmącamy widelcem.
- Do rozmąconych jajek dodajemy starty ser, oraz przesmażoną cukinię, i pomidora, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
- Masę jajeczną przekładamy na patelnię, i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez około 20min. jest to pierwszy sposób, drugim sposobem jest zapieczenie omletu, czyli frittaty w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 1700C przez około 35min.
Smacznego
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem
Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl
Zapiekane bagietki z awokado i łososiem
ale pysznie 🙂