Bułki Hamburgerowe – przepis
PIECZYWO

Bułki Hamburgerowe – przepis

Bułki Hamburgerowe – przepis

Najlepsze domowe hamburgery nie mogą się obejść bez dobrego pieczywa, a wiadomo ze to kupione w markecie czy zwykłym sklepie jest dalekie od ideału, dlatego warto czasem przygotować własnoręcznie robione domowe bułki hamburgerowe, które nie dość że są bardzo proste w wykonaniu, to bardzo smaczne a do tego dosyć szybkie i tanie w wykonaniu. Poniżej przepis na 9szt. tych pysznych bułeczek.

Bułki hamburgerowe

Składniki:

  • 500-520g mąki pszennej najlepiej typu 650
  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 20g drożdży
  • 25g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowo do posmarowania bułek przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżką cukru oraz sezam do posypania bułek

Bułki hamburgerowe

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę mleka i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na bułki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na 9 równych części. Każdy kawałek ciasta powinien ważyć około 100g i z takiej masy ciasta po wyrośnięciu i upieczeniu powstaną bułki wielkości typowych bułek hamburgerowych.
  4. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia (blachę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia). Wszystkie kulki po ułożeniu dosyć mocno spłaszczamy dłonią. Następnie tak przygotowane kawałki ciasta z wierzchu smarujemy roztworem wody z cukrem i obsypujemy nasionami sezamu, dzięki czemu bułki wypieką się na piękny złoty kolor.
  5. Przygotowane bułki ponownie przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min.
  6. Blachę z wyrośniętymi bułkami pszennymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1800C i pieczemy przez 25min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo-obiegu, a blacha na środkowej półce.
Bułki Hamburgerowe – przepis
Bułki Hamburgerowe

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl

Obwarzanki krakowskie – przepis

Spaghetti Carbonara – przepis

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Summary
recipe image
Recipe Name
Bułki Hamburgerowe – przepis
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *