Pierogi z serem – przepis
Przepis na pyszne pierogi z nadzieniem z białego sera ,jak to przy pierogach przepis bardzo prosty samo lepienie trochę czasochłonny, ale warto
Pierogi z serem – przepis
Składniki ciasto:
- 200ml bardzo ciepłej wody (1 szklanka)
- 400g mąki pszennej
- 1 płaskie łyżeczki soli
- 15ml oleju rzepakowego
Składniki Farsz:
- 350g – ser biały tłusty lub pół tłusty
- 2 żółtka
- Szczypta soli
- 1 saszetka cukru waniliowego(8g)
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo 40groztopionego masła do polania i cynamon do posypania gotowych pierogów
Pierogi z serem – przygotowanie
(z powyższych składników wychodzi około 30 pierogów)
Przygotowanie farszu:
- Biały ser przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o najdrobniejszych oczkach.
- Do zmielonego sera dodajemy dwa żółtka, szczyptę soli, cukier wanilinowy oraz jedną solidną łyżkę cukru, wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie ciasta i gotowych pierogów
- Do miski wlewamy odmierzoną ilość bardzo ciepłej wody, dodajemy sól, olej i stopniowo dodajemy mąkę mieszając wszystkie składniki do uzyskania jednolitego ciasta.
- Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i dokładnie wyrabiamy przez 10 – 15min na gładką, elastyczną masę, która łatwo odchodzi od dłoni, następnie przykrywamy bawełnianą ściereczką, i odstawiamy na 10min aby odpoczęło.
- Ciasto rozwałkowujemy wałkiem do grubości 2mm po czym wycinamy szklanką, bądź okrągłą foremką kółka, na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
- Powstałe pierogi wrzucamy partiami na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy od momentu aż pierogi samoczynnie wypłyną na powierzchnie przez jeszcze 3 min.
- Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy polane roztopionym masłem i posypane cynamonem. Z powyższych składników wychodzi około 30 pierogów z serem
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Summary
Recipe Name
Pierogi z serem – przepis
Published On