Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym - Tortellini Alla Panna
DANIA GŁÓWNE

Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym –  Tortellini Alla Panna

Pyszne tradycyjne danie kuchni włoskiej z makaronem tortellini z ulubionym nadzieniem oraz aromatycznym boczkiem i smażonymi pieczarkami, a wszystko skąpane w aksamitnym śmietanowo – winnym sosie z dodatkiem prawdziwego dojrzewającego sera włoskiego … palce lizać, naprawdę polecam.

Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 250g makaronu tortellini
  • 200g pieczarek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100g boczku parzonego, wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 100ml białego półwytrawnego wina
  • 300ml słodkiej śmietanki 30%
  • 40g włoskiego sera dojrzewającego (Grana Padano)
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie:

  1. Makaron tortellini z ulubionym nadzieniem np. grzybowym, serowym lub szynki prosciutto gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odkładamy na bok.
  2. W czasie gdy gotujemy makaron szykujemy resztę składników: pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w cienkie słupki a cebulę w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy i również drobno siekamy, a ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Natkę pietruszki drobno szatkujemy.
  3. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek dodajemy pokrojone pieczarki i na dosyć mocnym ogniu obsmażamy je na złoty kolor następnie obsmażone grzyby wyciągamy i odkładamy do miseczki na bok.
  4. Do tej samej patelni dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek po czym wsypujemy pokrojony boczek, cebulę i czosnek, dodajemy suszony tymianek i smażymy 2-3min na średnim ogniu, aż składniki zaczną się lekko rumienić
  5. Do zrumienionego boczku i cebuli wlewamy 100ml białego półwytrawnego wina i gotujemy przez minutę, następnie dodajemy  śmietankę, oraz starty ser i ponownie gotujemy przez minutę na małym ogniu, w tym czasie sos powinien się zredukować i zagęścić. Na koniec sos doprawiamy  do smaku solą i pieprzem.
  6. Do gotowego sosu wsypujemy makaron tortellini , obsmażone pieczarki  i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy razem jeszcze przez pół minuty i gotowe. Tortelli podajemy posypane świeżo startym serem
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym - Tortellini Alla Panna
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym – Tortellini Alla Panna

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Śródziemnomorska sałatka orzo z ciecierzycą i serem feta

Włoska sałatka tortellini z salami

DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku

Zrazy wołowe –  roladki wołowe

Summary
recipe image
Recipe Name
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *