Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym – Tortellini Alla Panna
Pyszne tradycyjne danie kuchni włoskiej z makaronem tortellini z ulubionym nadzieniem oraz aromatycznym boczkiem i smażonymi pieczarkami, a wszystko skąpane w aksamitnym śmietanowo – winnym sosie z dodatkiem prawdziwego dojrzewającego sera włoskiego … palce lizać, naprawdę polecam.
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki:
- 250g makaronu tortellini
- 200g pieczarek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100g boczku parzonego, wędzonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 100ml białego półwytrawnego wina
- 300ml słodkiej śmietanki 30%
- 40g włoskiego sera dojrzewającego (Grana Padano)
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- Sól i pieprz
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Przygotowanie:
- Makaron tortellini z ulubionym nadzieniem np. grzybowym, serowym lub szynki prosciutto gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odkładamy na bok.
- W czasie gdy gotujemy makaron szykujemy resztę składników: pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w cienkie słupki a cebulę w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy i również drobno siekamy, a ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Natkę pietruszki drobno szatkujemy.
- Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek dodajemy pokrojone pieczarki i na dosyć mocnym ogniu obsmażamy je na złoty kolor następnie obsmażone grzyby wyciągamy i odkładamy do miseczki na bok.
- Do tej samej patelni dolewamy dwie łyżki oliwy z oliwek po czym wsypujemy pokrojony boczek, cebulę i czosnek, dodajemy suszony tymianek i smażymy 2-3min na średnim ogniu, aż składniki zaczną się lekko rumienić
- Do zrumienionego boczku i cebuli wlewamy 100ml białego półwytrawnego wina i gotujemy przez minutę, następnie dodajemy śmietankę, oraz starty ser i ponownie gotujemy przez minutę na małym ogniu, w tym czasie sos powinien się zredukować i zagęścić. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do gotowego sosu wsypujemy makaron tortellini , obsmażone pieczarki i posiekaną natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy razem jeszcze przez pół minuty i gotowe. Tortelli podajemy posypane świeżo startym serem
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Śródziemnomorska sałatka orzo z ciecierzycą i serem feta
Włoska sałatka tortellini z salami
DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku
Summary
Recipe Name
Tortellini z boczkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Published On