Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny
Ciasto Murzynek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa, zawsze czekałam z niecierpliwością, aż się upiecze i będę mogła zjeść jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem. Poniżej przedstawiam podaje przepis mojej mamy z którego ciasto zawsze się udaje i zawsze znika błyskawicznie.
Ciasto Murzynek na 2 formy o wymiarach 12x30cm
Składniki ciasto:
- 1 Kostka margaryny 250g,
- 1½ szklanki cukru,
- 1 szklanka wody,
- 4 łyżki kakao,
- ½ cukru wanilinowego,
- 7 jajek,
- 3 szklanki maki,
- 2 łyżki proszku do pieczenia,
Składniki polewa:
- ½ kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- Garść orzechów włoskich
Ciasto Murzynek
Przygotowanie:
- Margarynę, cukier, cukier wanilinowy i kakao rozpuszczamy w rondelku razem z jedną szklanką wody (nie gotować) i wystudzimy.
- Jajka sparzamy i oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do wystudzonej płynnej masy dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy tak, aby piana nie opadła.
- Dwie brytfanki o wymiarach 12×30 (keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto (po połowie ciasta) . Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 min Na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone..
- Polewa czekoladowa: pól kostki masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Sernik oreo z borówkami i malinami
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Summary
Recipe Name
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny
Published On