Karkówka duszona po meksykańsku
DANIA GŁÓWNE

Karkówka duszona po meksykańsku

Karkówka duszona po meksykańsku

Przepis na pyszną i bardzo pożywną, duszoną karkówkę po meksykańsku, czyli karczek wieprzowy i esencja kuchni meksykańskiej w postaci kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów dzięki którym stworzymy pyszne danie. 

Karkówka duszona po meksykańsku

Składniki:

  • 1kg karkówki wieprzowej
  • 500g przecieru pomidorowego – passaty
  • 3 cebule
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • Puszka zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka pszenna do obtaczania
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Karkówka duszona po meksykańsku

Przygotowanie:

  1. Karczek płuczemy oczyszczamy i osuszamy po czym kroimy na kotlety o grubości około 2cm, każdy plaster przekrawamy dodatkowo na  cztery części. Pokrojone mięso oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.
  2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i partiami obsmażamy oprószone mięso z każdej strony na złoty kolor.
  3. Do większego rondla przekładamy obsmażone mięso, które zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, wsypujemy groszek oraz kukurydzę konserwową, które wcześniej odsączamy z zalewy, dodajemy też czerwoną fasolę konserwową i w tym przypadku razem z zalewą.
  4. Całość przyprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem po czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.  Kilka razy w czasie duszenia mieszamy karkówkę aby się nie przypaliła.
Karkówka duszona po meksykańsku

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Karczek pieczony po chłopsku

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Pieczone żeberka w miodzie

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Karkówka duszona po meksykańsku
Published On

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *