Karkówka duszona po meksykańsku
Przepis na pyszną i bardzo pożywną, duszoną karkówkę po meksykańsku, czyli karczek wieprzowy i esencja kuchni meksykańskiej w postaci kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów dzięki którym stworzymy pyszne danie.
Karkówka duszona po meksykańsku
Składniki:
- 1kg karkówki wieprzowej
- 500g przecieru pomidorowego – passaty
- 3 cebule
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
- Puszka zielonego groszku konserwowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- Sól
- Pieprz
- Mąka pszenna do obtaczania
- 4 łyżki oleju roślinnego
Karkówka duszona po meksykańsku
Przygotowanie:
- Karczek płuczemy oczyszczamy i osuszamy po czym kroimy na kotlety o grubości około 2cm, każdy plaster przekrawamy dodatkowo na cztery części. Pokrojone mięso oprószamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące.
- Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i partiami obsmażamy oprószone mięso z każdej strony na złoty kolor.
- Do większego rondla przekładamy obsmażone mięso, które zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, wsypujemy groszek oraz kukurydzę konserwową, które wcześniej odsączamy z zalewy, dodajemy też czerwoną fasolę konserwową i w tym przypadku razem z zalewą.
- Całość przyprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem po czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Kilka razy w czasie duszenia mieszamy karkówkę aby się nie przypaliła.
Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z pieczarkami i serem
Karczek pieczony w rękawie foliowym
Summary
Recipe Name
Karkówka duszona po meksykańsku
Published On