Weka pszenna | Ksiega-smaku.pl
PIECZYWO

Weka pszenna – przepis

Weka pszenna – przepis

Przepis na pyszną, delikatną i pachnącą świeżym pieczywem wekę pszenną, której smak będzie przypominał smak tej z dzieciństwa, która nie będzie się zsychać jak te z popularnych marketów i która cię zdziwi jak szybko znika z chlebaka. Poniżej przepis na dwie sztuki weki pszennej.  

Weka pszenna

Składniki na dwie weki:

  • 150ml mleko
  • 200ml woda
  • 650g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 30ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo do posmarowania weki przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną  łyżeczką cukru

Weka pszenna

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy 20g świeżych drożdży, które zasypujemy cukrem, następnie wlewamy trzy łyżki mleka i zasypujemy jedną łyżką mąki. Wszystkie składniki mieszamy po czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować.
  2. Do rozczynu wlewamy resztę mleka, wodę oraz odmierzoną ilość oleju, wsypujemy również mąkę i sól po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na wekę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i przykryte bawełnianą ściereczką pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki chwilę zagniatamy po czym formujemy dwa wałki o długości około 30cm każdy, uformowane ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając kilkucentymetrowy odstęp między jednym  a drugim.
  5. Weki nacinamy z wierzchu nożem i smarujemy przygotowanym rozczynem wody z cukrem, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tym razem na 30min.
  6. Wyrośnięte weki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 2000C przez 30min. Piekarnik ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu, blacha włożona na najniższej półce.       
Weka pszenna | Ksiega-smaku.pl
Weka pszenna | Ksiega-smaku.pl

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach

Kulebiak z kapustą i grzybami

Gwiazda drożdżowa z makiem

Strucla makowa – przepis

Summary
recipe image
Recipe Name
Weka pszenna
Published On

3 komentarze

  1. Ps. 1
    Polecam przed pieczeniem nakłuć w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem, ja jednej nie nakłułam i były dziury w miąższu i pod skórką, ale nie popękała 🙂

  2. Zrobiłam z tego konkretnego przepisu pierwszy raz w ten weekend, wyszły super, użyłam mąki 500, więc lekkie i trochę sprężyste, następnym razem spróbuję zamienić olej na masło, powinny być bardziej delikatne

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *