Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
DANIA GŁÓWNE

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Doskonałe danie na proszony obiad, niesamowicie smaczne i efektywne a do tego ten aromat … śliwek, wędzonego boczku oraz czosnku, który stopniowo uwalnia się podczas pieczenia pobudzając zmysł apetytu ummm po prostu palce lizać.  Przepis na ten pyszny specjał poniżej, a do rolady schabowej idealnie pasują kluski śląskie polane aromatycznym sosem spod pieczeni.

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1,5kg schabu wieprzowego
  • 250g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki.
  • 500g pieczarek
  • 100g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Przygotowanie:

  1. Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x35cm
  2. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem, w mięso wcieramy czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz z wierzchu smarujemy musztardą. Tak przygotowany płat wkładamy do lodówki na godzinę do zamarynowania.
  3. Połowę pieczarek siekamy na cienkie plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę pieczarek kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok.
  4. Suszone śliwki zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy na godzinę do napęcznienia
  5. Cebule kroimy w ósemki
  6. Na zamarynowanym schabie rozkładamy cienkie plastry boczku, oraz przesmażone pieczarki, całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa.
  7. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę w której moczyły się śliwki.
  8. Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. Smacznego
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Pieczeń rzymska – przepis

Pieczona karkówka – przepis

SCHAB PO BAŁKAŃSKU

Karczek pieczony w rękawie foliowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Published On

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *