Schab duszony po myśliwsku
Ten prosty przepis na schab po myśliwsku to świetny pomysł na bardzo smaczny obiad, wymaga niewiele wysiłku i czasu a efekt jest naprawdę zaskakujący, delikatne mięsko, dużo sosu i jeszcze więcej smaków i aromatów, gorąco polecam.
Schab duszony po myśliwsku
Składniki:
- 500-600g schabu bez kości
- 2 ogórki kiszone (około 150g)
- 150g papryki konserwowej
- 30g suszonych grzybów leśnych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500ml przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
Schab duszony po myśliwsku
Przygotowanie:
- Suszone leśne grzyby zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na godzinę do namoczenia.
- Ogórki kroimy w grube talarki, paprykę w paski a cebulę w ósemki.
- Schab wieprzowy płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym po czym kroimy na plastry o grubości 1,5-2cm dokładnie tak jak na tradycyjne kotlety schabowe, następnie każdego kotleta przekrawamy na 3-4 mniejsze kawałki.
- Pokrojone mięso oprószamy solą oraz pieprzem następnie obtaczamy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy 4-5łyżek oleju i obsmażamy przygotowane kawałki schabu po 2 min z obu stron na złoty kolor.
- Do garnka wkładamy obsmażone mięso, dodajemy pokrojone warzywa, oraz dwa rozgniecione ząbki czosnku, wlewamy namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, dodajemy również przecier pomidorowy i wsypujemy płaską łyżeczkę soli.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 1godz. i 20mimnut co jakiś czas mieszając aby potrawa się nie przypaliła, na koniec w razie potrzeby doprawiamy schab do smaku solą i pieprzem. Schab po myśliwsku podajemy z ryżem bądź kaszą. Smacznego

Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów:
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
Surówka z białej i czerwonej kapusty z miodowo musztardowym sosem
Summary

Recipe Name
Schab duszony po myśliwsku
Published On